Pressmeddelande
05 september 2018
Kemikalier inte längre nödvändigt i skogen
Det räcker med lim och sand för att skydda nyplanterade skogar mot skadliga insektsangrepp. Metoden med Conniflex sparar både pengar och miljö – det finns inte längre någon anledning att tillåta kemikalier mot snytbaggar i våra skogar.
Med 15 års forskning och praktiska erfarenheter i ryggen känner vi på Svenska Skogsplantor oss trygga, när vi tycker att det har blivit dags att ta beslut om ett förbud mot kemiska skydd mot snytbagge. Nu är det dags att helt ställa om till ett hållbart skydd.
- Vid det här laget har vi haft metoden i drift i nästan ett decennium, och under den tiden har vi hunnit behandla och följa upp hundratals miljoner plantor. Vi ser att metoden fungerar bra – att den dessutom blir billigare än motsvarande kemiskt skydd gör att alla motargument saknas, säger Roger Johansson, chef för Svenska Skogsplantor.
Conniflex skyddar mot snytbaggegnag
Skogsnäringen har länge plågats av skador från snytbaggen. Värst är problemen i södra och mellersta delarna av Sverige. Svaret på angreppen har ofta varit kemikalier, vilket varken är bra för skog, människor eller ekosystem. Istället för bekämpningsmedel har Svenska Skogsplantor, tillsammans med forskare utvecklat Conniflex – ett skydd som består av bland annat vatten, ett giftfritt lim och sand. Rent tekniskt så innebär det att limmet och sanden bildar en hinna som skyddar den ömtåliga plantans bark mot snytbaggens gnagande.
Studier som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har genomfört visar att 93% procent av de Conniflexbehandlade skogsplantorna har överlevt efter tre år ute i fält. Sedan starten har drygt 300 miljoner plantor behandlats med Conniflex.
- I princip alla täckrotsplantor som vi levererar i de områden med störst snytbaggetryck har idag Conniflexskydd, samtidigt som andelen kemiskt behandlade täckrotsplantor blivit försvinnande liten, säger Roger Johansson.
Tiden är mogen för en giftfri skogsföryngring
Att skogsplantor måste skyddas mot skadliga insektsangrepp är självklart i stora delar av landet. Varje år kostar skador från snytbaggen skogsbruket enorma summor pengar. Om inte plantorna skyddas riskerar så mycket som 80 procent av de utplacerade plantorna att dö inom 2 år från utplanteringstidpunkten. Snytbaggens härjningar kryper dessutom längre norrut för varje år som går.
Vi på Svenska Skogsplantor riktar oss nu direkt till myndigheter och politiker med makt att fatta beslut om bekämpningsmedel: Det finns idag få, om ens några argument, som talar emot ett förbud mot kemikaliebehandling vid odling av skogsplantor, efter en viss infasningstid. Tiden är mogen för en giftfri skogsföryngring.
Mer om ämnet:
SVT Nyheter