Prinsbesök på Lugnets plantskola

Det var ingen vanlig onsdag på Lugnets plantskola. Förutom att Jörgen Jonsson, Eva Andersson och Lena Andersson avtackades för sina sammanlagt 126 år i företaget kom även Prins Carl Philip på besök.

8:50 var frukosten framdukad och namnbrickorna fästa vid kavajslagen. Allt var förberett.  

8:55 rullade H.K.H. Prins Carl Philips bil in genom grindarna. Efter välkomnande och kort fotografering inleddes besöket med ett kort anförande av Sveaskogs vd P-O Wedin. Därefter tog Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor, över och berättade om arbetet med Svenska Skogsplantors verksamhet och företagets resa med snytbaggeskyddet Conniflex.   

Angrepp från snytbagge är ett stort problem för skogsbruket. I södra och mellersta Sverige riskerar så många som 80 procent av de utsatta plantorna årligen att dö av snytbaggens härjningar. Svaret var länge kemikalier, vilket i längden inte är hållbart. För att få bort kemikalierna från plantorna har Svenska Skogsplantor varit med och utvecklat Conniflex. Skyddet innebär att man fäster sandkorn på plantorna med ett vattenbaserat lim, vilket har visat sig vara både billigare och effektivare än kemikalieanvändning, men framförallt är det giftfritt.   

Själva idén till att använda sand som skydd mot angrepp från snytbaggar, berättade entomologiprofessor Göran Nordlander från SLU, växte fram när man observerade plantor efter regn. Plantor där sand skvätt upp på stammar hade inte samma grad av angrepp. Här fanns något att studera ytterligare.   

Efter finansieringsproblem förvärvade Sveaskog i mitten av 00-talet patentet på Conniflex.  Sveaskogs hållbarhetschef Lena Sammeli var vid den här tiden vd för Svenska Skogsplantor. Hon berättade om arbetet med att utveckla forskningen för att göra Conniflex marknadsledande.  

Efter presentationerna väntade en rundvandring. Prinsen, som har ett stort intresse för skogsbruk, fick stifta bekantskap med såväl fröer som med själva Conniflexbehandlingen av plantorna. Han passade även på att ställa frågor om allt från kilopris på fröer till hur sommarens bränder påverkade Svenska Skogsplantor.  

Rundvandringen avslutades med en ceremoniell plantering av en douglasgran. Prinsen fick sällskap av Jörgen Jonsson, Eva Andersson och Lena Andersson, som nu går i pension. Tillsammans har de jobbat över 126 år på Lugnets plantskola, med allt från truckkörning och packning till att vara platschef.  

Efter planteringen höll prinsen ett kort anförande om skogens betydelse. 

 Efter den här sommarens bränder är vi nog extra medvetna om värdet av vår svenska skog, både som förnybar resurs och som nyckel till att möta ett förändrat klimat, säger prins Carl Philip. 

Fotograf: Erik Ardelius

Fler nyheter

Nyhet

02 april 2025

Skapa din egen variation med våra nya plocksäckar

Skapa din egen varierade trädslagsblandning till bryn, vägkanter, gårdsnära eller varför inte till viltvården. Beställ plocksäckar och blanda som du önskar.

Lediga tjänster

31 mars 2025

Vi söker en biträdande platschef till Trekantens plantskola

Vi söker dig med ett stort intresse för plantskoleverksamhet, att jobba med människor och av att driva förändring.

Nyhet

30 januari 2025

Ökad variation när plantproduktionen 2024 summeras

Sveaskogs affärsområde Svenska Skogsplantor, levererade 131 miljoner plantor under 2024. Av dessa var 2,1 miljoner lövplantor, en ökning med 51 procent jämfört med föregående år.

Nyhet

17 december 2024

På besök i skogens barnkammare

Vår platschef i Kilåmon, Sven-Erik Zimmer gästade nyligen Skogssällskapets podd Dra åt skogen.

Nyhet

03 juli 2024

Minskad användning av odlingstorv - Svenska Skogsplantor odlar i torversättning

I arbetet med att minska behovet av odlingstorv har Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, successivt ersatt odlingstorven med ersättningsprodukter. I delar av odlingarna används idag upp till 50 procent träfiber.

Nyhet

03 juli 2024

Långsiktig satsning på Sibirisk lärk – ny fröodling i Umeå

Svenska Skogsplantor investerar tre miljoner kronor i en ny helägd fröodling i Umeå med förädlad Sibirisk lärk för att möta en ökad efterfrågan. Att anlägga nya fröodlingar kräver dock både resurser och långsiktighet.