Brist på granfrö hotar – miljonbelopp satsas för säkrad skörd

Bristen på granfrö i lager är allvarlig. Läget är så akut att tillgången på plantor och frö riskerar att bli begränsad redan nästa vår.

Lyckligtvis blommar granen fint i år och det genomförs stora insatser för att blommor och kottar inte ska drabbas av angrepp.

Bristen på granfrö har varit ett problem under lång tid, framför allt i Götaland och mellersta Norrland. Nu är det så allvarligt att det riskerar att begränsa tillgången på frö och plantor. Anledningen till granfröbristen beror på flera orsaker.

En av anledningarna till fröbristen är att det krävs rätt väderförhållanden för att granen ska blomma i större omfattning och det sker bara vart sjunde till vart tionde år. De senaste stora granblomningarna skedde under 1989, 1995 och 2006.

- Vi har väntat på en riklig blomning länge nu, säger Finnvid Prescher som är senior rådgivare på Svenska Skogsplantor och som länge arbetat med fröplantagerna. Det krävs torrt och varmt väder i veckorna runt midsommar för att ge granen de bästa förutsättningarna att blomma året därpå, fortsätter Finnvid.

Det andra och svåraste problemet är grankottrosten, en svampsjukdom som infekterar granblommorna på våren och förstör kottens utveckling. Grankottrostens angrepp har blivit allt aggressivare och riskerar att förstöra en stor andel av fröna. I dagsläget finns inga tillåtna bekämpningsåtgärder, och kunskapen är begränsad både vad gäller uppkomst av sjukdomen och skyddsåtgärder.

En tredje anledning är insektsangrepp. Det är sju olika arter som angriper grankottar och fröna, varav två kan bekämpas med biologiska medel.

Motåtgärder

För att råda bot på granfröbristen satsar Svenska Skogsplantor stora belopp i ett antal insatser, framförallt inriktade på att skydda fröna från grankottrost.

- 2018 hade goda vädermässiga förutsättningar. Det vi har sett hittills i vår ser också mycket lovande ut med riklig blomning på flera håll. Vi har därför initierat flera aktiviteter för att säkra fröskörden. Det är unika försök som är oerhört tidskrävande, men vi har inget alternativ, säger Finnvid Prescher.

De insatser som Svenska Skogsplantor nu genomför omfattar bland annat:

  • Isolering av granblommorna med hjälp av påsar över blommorna. Det förväntas ge ett bra skydd mot grankottrostens sporer men kräver i sin tur manuell pollinering. De påsförsedda blommorna har också visat sig vara känsligare för frost, varför helikopter funnits standby med möjlighet att lyfta och låta luften rotera i plantagen om termometern visat minusgrader. 
  • Försök med så kallade antagonistsvampar som angriper och dödar grankottrosten. Dessa blandas i vattenlösning och sprayas på blommorna.
  • Grankottrosten värdväxlar med hägg. Under våren finns svampsporerna på de fallna häggbladen på marken. Som skydd täcks nu marken runt granarna med täckbark.
  • För att få granen att blomma oftare provas extra värme. Det genomförs rent praktisk med hjälp av stora tält om 1400 kubikmeter som reses över plantageträden.

- Vi gör nu vårt yttersta för att säkra upp en god fröskörd i höst och avhjälpa bristsituationen. Samtidigt lär vi oss mer om hur vi skyddar granblommorna mot framtida angrepp, avslutar Finnvid Prescher.

Förutom nämnda aktiviteter genomför de stora plantageägarna också branschgemensamma insatser. Bland annat finansieras ett forskningsprogram kring hur granen skyddas mot angrepp och hur granen kan stimuleras att blomma oftare.

För mer information, kontakta:

Roger Johansson, affärsområdeschef Svenska Skogsplantor 070-686 18 22, roger.johansson@skogsplantor.se

Finnvid Prescher, senior rådgivare Svenska Skogsplantor 070-730 4600, finnvid.prescher@skogsplantor.se

Sveaskogs presstjänst, 08-655 90 50

Fler nyheter

Nyhet

03 juli 2024

Minskad användning av odlingstorv - Svenska Skogsplantor odlar i torversättning

I arbetet med att minska behovet av odlingstorv har Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, successivt ersatt odlingstorven med ersättningsprodukter. I delar av odlingarna används idag upp till 50 procent träfiber.

Nyhet

03 juli 2024

Långsiktig satsning på Sibirisk lärk – ny fröodling i Umeå

Svenska Skogsplantor investerar tre miljoner kronor i en ny helägd fröodling i Umeå med förädlad Sibirisk lärk för att möta en ökad efterfrågan. Att anlägga nya fröodlingar kräver dock både resurser och långsiktighet.

Luis Morales Örebro universitet

Nyhet

10 juni 2024

Nytt forskningsprojekt - Solljus och UV-ljus påverkan på skogsplantor

Ett nytt forskningsprojekt kring olika ljuskällors påverkan på skogsplantors fysiologiska processer inleds i höst på Örebro universitet i samarbete med Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog och företaget Heliospectra.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.