Minskad användning av kemiska bekämpningsmedel i plantskolorna – Forskningsprojekt i samarbete med SLU

Med ett varmare klimat ökar risken för svampangrepp på plantskolor.

I ett samarbete mellan Svenska Skogsplantor och SLU pågår nu forskning för att hitta alternativ till kemiska bekämpningsmetoder för att undvika att skador från svampangrepp ökar i framtiden.

Årligen sätts drygt 350 miljoner plantor av gran och tall ut på svensk skogsmark. För att undvika olika typer av svampangrepp behövs bra och hållbara skyddsmetoder. Redan nästa år förbjuder EU ett av de vanligaste kemiska bekämpningsmedlen och ytterligare ett beläggs med kraftiga restriktioner.

Rebecca Larsson är doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna utanför Uppsala, och knuten till Svenska Skogsplantor (SSP). Sedan sommaren 2019 har hon bedrivit fältstudier vid SSP:s plantskolor i Trekanten (Kalmar), Lugnet (Bålsta) och Stakheden (Ludvika). Syftet är att hitta alternativ till kemiska fungicider.

– Jag testar fyra olika biologiska bekämpningsmetoder. Det är tre mikrobiella växtskydd, det vill säga att man behandlar dem med svampar som äter de skadliga svamparna. Lite på samma sätt som när man använder nyckelpigor för att bekämpa bladlöss, säger Rebecca Larsson. 

Det fjärde försöksalternativet är en växtregulator som ska öka plantornas motståndskraft mot svampangrepp. Jämfört med till exempel insektsangrepp är det generellt svårare att få bukt med svampar.

– Har du väl fått in svamp på plantskolan etablerar den sig väldigt snabbt om man inte vidtar åtgärder på en gång. Där har de kemiska fungiciderna varit väldigt effektiva tidigare. Nu krävs det att man jobbar förebyggande och att man skaffar sig kunskap om de vanligaste sjukdomarna. Vi kartlägger hur och när de sprids så att vi på förhand kan agera vid exempelvis ett väderomslag som skulle kunna gynna svamptillväxt, säger Rebecca Larsson.

För att ersätta fungicider behöver man även tänka mer förebyggande med tvätt och rengöring och mekaniska lösningar. På SSP:s anläggningar förs idag en bom över plantorna för att få bort fukt och öka luftcirkulationen i plantmiljön.

– Det funkar väldigt bra mot just gråmögeletablering som är den vanligaste skadesvampen på plantskolorna, säger Rebecca Larsson.

För mer information:

Fler nyheter

Nyhet

02 april 2025

Skapa din egen variation med våra nya plocksäckar

Skapa din egen varierade trädslagsblandning till bryn, vägkanter, gårdsnära eller varför inte till viltvården. Beställ plocksäckar och blanda som du önskar.

Lediga tjänster

31 mars 2025

Vi söker en biträdande platschef till Trekantens plantskola

Vi söker dig med ett stort intresse för plantskoleverksamhet, att jobba med människor och av att driva förändring.

Nyhet

30 januari 2025

Ökad variation när plantproduktionen 2024 summeras

Sveaskogs affärsområde Svenska Skogsplantor, levererade 131 miljoner plantor under 2024. Av dessa var 2,1 miljoner lövplantor, en ökning med 51 procent jämfört med föregående år.

Nyhet

17 december 2024

På besök i skogens barnkammare

Vår platschef i Kilåmon, Sven-Erik Zimmer gästade nyligen Skogssällskapets podd Dra åt skogen.

Nyhet

03 juli 2024

Minskad användning av odlingstorv - Svenska Skogsplantor odlar i torversättning

I arbetet med att minska behovet av odlingstorv har Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, successivt ersatt odlingstorven med ersättningsprodukter. I delar av odlingarna används idag upp till 50 procent träfiber.

Nyhet

03 juli 2024

Långsiktig satsning på Sibirisk lärk – ny fröodling i Umeå

Svenska Skogsplantor investerar tre miljoner kronor i en ny helägd fröodling i Umeå med förädlad Sibirisk lärk för att möta en ökad efterfrågan. Att anlägga nya fröodlingar kräver dock både resurser och långsiktighet.