Nyhet
03 juli 2024
Minskad användning av odlingstorv - Svenska Skogsplantor odlar i torversättning
I arbetet med att minska behovet av odlingstorv har Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, successivt ersatt odlingstorven med ersättningsprodukter. I delar av odlingarna används idag upp till 50 procent träfiber.
Sedan år 2020 har Svenska Skogsplantor (SSP), ett affärsområde inom Sveaskog, arbetat för att minska behovet av odlingstorv. Arbetet har gått snabbt framåt med provodlingar där odlingstorven succesivt bytts ut mot ersättningsprodukter. I årets sådd odlas delar av den ordinarie plantproduktionen i odlingssubstrat med upp till 50 procent torversättning, där träfiber används som ersättningsprodukt.
- Ett minskat behov av odlingstorv är en viktig del i arbetet med att sänka Svenska Skogsplantors utsläpp av växthusgaser. Därför arbetar vi med att ta fram odlingssubstrat som kan ersätta odlingstorven samtidigt som det är hållbart producerat, säger Helene Bergström affärsområdeschef för SSP.
Torvens egenskaper gör att den lämpar sig väl för odling, både för fritidsodlare och yrkesodlare. SSP har undersökt och testat flera olika torversättningsmaterial. Den ersättningsprodukt som nu används är en träfiberblandning som inte bara har ett lägre klimatavtryck än torven utan den har också visat sig ge positiv effekt på plantornas rotutveckling. Med träfiberinblandning söker sig rötterna utåt. Det skapar flera finrötter och ett bättre rotsystem.
- Vi siktar på att sluta kretsloppet i den mening att vi vill använda en lokalt producerad ersättningsråvara som är biologiskt nedbrytbar som bas för att driva upp nästa generation skog, säger Helene Bergström.
Jämförelse av rotutveckling. Odlingstorv till vänster och träfiberbaserad torversättning till höger.
Bättre rotutveckling i torversättningen
Kostnadsmässigt är torversättningen dyrare än traditionell odlingstorv då den kräver fler steg i produktionen. Samtidigt ökar effektiviteten i odlingarna när rotutvecklingen blir bättre. Den stora vinningen ligger i ett hållbarhetsperspektiv där slutprodukten har ett lägre klimatavtryck.
- Under 2023 stod odlingstorven för 54 procent av Svenska Skogsplantors utsläpp av växthusgaser, motsvarande 6 485 ton CO2-e och 2,5 procent av Sveaskogs totala utsläpp.
- Sveaskog ska minska de antropogena utsläppen i verksamheten och värdekedjan med 60 procent till år 2034, en utfasning av odlingstorven är en viktig aktivitet inom det målet.
- Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog och är Sveriges ledande plantproducent. Varje år odlas mellan 130-140 miljoner plantor i fem plantskolor över landet.
Helene Bergström affärsområdeschef, 076-126 14 00 helene.bergstrom@sveaskog.se